Има ли груба намеса на Асен Василев в енергетиката? В

...
 
Има ли груба намеса на Асен Василев в енергетиката? В
Коментари Харесай

Има ли груба намеса на Асен Василев в енергетиката?

 

Има ли груба интервенция на Асен Василев в енергетиката? „ В нито един миг с нас не са водени диалози и не е дискутирано пренасочването на близо 1 милиарда лева по Националния проект за възобновяване и резистентност от енергийни планове към саниране. Нашата позиция е ясна – че тези пари следва да се влагат в енергийни планове, ориентирани към енергийната самостоятелност от Русия, за каквато цел се отпускат ”. Това сподели пред парламентарната комисия за надзор на средствата от Европейски Съюз енергийният министър Румен Радев.

„ Не съм останал с усещане, че това е екипът, който води договарянията по новата глава RepowerEU в проекта за възобновяване и резистентност “, съобщи в прав текст министър Радев.

По механизма за RepowerEU България ще получи 480 млн. евро, които следва да бъдат вложени в енергийни планове, гарантиращи самостоятелност на бранша от Русия. Радев не уточни съответно кой води договарянията, само че от обясненията се разбра, че става дума за намесата на финансовия министър Асен Василев.

Пред същата тази комисия през януари Василев изненадващо разгласи, че целият запас по новата глава ще бъде пренасочен за планове за саниране, където има доста готови и некласирани планове. Тези планове се финансират по напълно друга процедура, водена от районното министерство.

Думите на Радев изненадаха депутатите и дадоха мотив на Томислав Дончев от ГЕРБ в прав текст да попита дали Асен Василев е излъгал комисията. Радев избегна директна борба, като още веднъж напомни в кой сектор попада енергетиката.

Стигна се до такава степен депутати да предлагат на Радев да потърси среща с Василев и да се схванат. И от ГЕРБ, и от Политическа партия имаше натякване какъв брой неприятно е да останат нефинансирани планове за саниране на жилищни здания.

Индиректно Радев даде да се разбере и че към включения след доста дейна роля на Асен Василев мегапроект за създаване на батериен парк в проекта за възобновяване и резистентност има доста съществени проблеми.

Мощностите в плана Restore бяха понижени на половина – от 6000 на 3000 MWh, в хода на механичното орязване на парите по проекта поради преизчисления на Брутният вътрешен продукт. Освен това Народното събрание разпореди планът да се трансформира – от напълно държавно сдружение в скица и за физически и юридически лица.

“След всичките калкулации, които направихме при преправянето на плана в скица за поддръжка на физически и юридически лица, можем да осигурим уреди за предпазване на сила с най-много потенциал от 1200 MWh при изисквани 3000 ”, изясни министърът.

Той посочи, че главният капацитет тук е по линия на индустриалните консуматори. От думите на Радев се разбра, че останалият потенциал ще бъде обезпечен по линия на позволените изключения в закона за енергетиката активността предпазване да се прави и от оператори на преносната и разпределителната мрежа.

От мненията на Радев стана ясно, че той поначало не смята за целесоъбразен и различен от шумнорекламираните планове при редактирането на проекта за резистентност – за произвеждане на електрическа енергия от геотермални източници.

“Не може да се разчита на огромни мощности при производството на сила от геотермални източници, те са по-подходящи за топлинното произвеждане, ” сподели Радев.

И тази скица се преработва след интервенция на Народното събрание в грантова скица за физически и юридически лица. Новината изненада депутати от Политическа партия, които попитаха какво става с плана за пилотна централа.

Списъкът с планове, готови от енергийното министерство по линия на RepowerEU, e бил подготвен още предходната година. Страната ни е имала късмет да го подаде до края на годината и да получи предплатено финансиране, само че този късмет е пропуснат и страната ни е измежду страните, които няма да имат право да употребяват задатък.

21 държави-членки към този момент са получили предплатено финансиране в размер на 20% от полагаемите се суми по този инструмент, или 10,4 милиарда евро. България, Германия, Ирландия и Люксембург нямат право на задатъци, тъй като не са предали съответните глави по RepowerEU към края на 2023 година Две страни не са поискали такова предплатено финансиране.

Източник: Сега

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Още вести четете в категории България и Бизнес.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР